L I V I N G

Angst door Twitter

Sinds de komst van Social Media zijn duizend en een dingen anders en nog steeds vinden er allerlei veranderingen plaats. Je kunt in contact komen met mensen van over de hele wereld en je leert nieuwe dingen overal waar je kijkt. Nieuws is aan de andere kant van de wereld voordat je het weet en connecties onderhouden is nog nooit zo makkelijk geweest. Hoewel Social Media ons veel goeds heeft gebracht, zitten er ook nadelen aan.

Na een paar jaar van afwezigheid heb ik sinds een tijdje weer een twitter profiel. Zelf tweeten doe ik niet maar kijken wel en ik moet je zeggen dat er echt wel interessante dingen voorbij komen. Online zijn er inmiddels genoeg artikelen te vinden over de connectie tussen Sociale Media en psychische problemen. Zo zou alleen al de aanwezigheid van je smartphone ervoor kunnen zorgen dat je cognitieve vermogen naar beneden gaat.

Een tijd geleden las ik een artikel over de connectie tussen Twitter en angst, want eigenlijk hebben die twee heel veel met elkaar te maken. Waar twitter een paar jaar geleden vooral nog bestond uit meldingen over wat je nu weer ging eten of dat je klaar was met school, is het nu een bron van informatie en berichten van influencers.

Comparison Trap

Te beginnen met de vergelijkings drang die standaard lijkt te zijn. We vergelijken onszelf veel te veel met andere.

“Generally speaking, the comparisons that we make on social media are more likely to be ‘upward’ comparisons. We’re comparing ourselves to the individuals who appear to be higher status and are achieving more”

Ieder beetje bekend persoon is aanwezig op alle Sociale Media die je je maar kunt bedenken en grote kans dat jij ook een van hen volgt. Laten die over het algemeen nou allemaal net wat meer bereikt hebben dan jij en ik.  En laten we onszelfs nou net vergelijken met diegene die meer bereikt lijken te hebben dan wijzelf. Daarbij komt ook nog dat we mensen die we online denken te kennen, helemaal niet kennen. We vergelijken onze binnenkant met de buitenkant van een ander. Online vind je duizenden perfecte selfies en mensen die ontzettend veel hebben bereikt en dus zit er op die manier altijd wel iemand tussen die ‘beter’ lijkt te zijn dan jij bent.

Waarom trekt twitter aan?

Vraag jezelf eens af waarom je een Twitter of Instagram profiel hebt. Wat heeft het van waarde voor jou? Een artikel door New Republic over journalisten en Twitter, laat zien dat journalisten aangeven niet zonder Twitter te kunnen leven, maar het wel beter zouden vinden. Waarom voelt iedereen zich zo tot Twitter aangetrokken als een leven zonder het Sociaal Medium toch beter lijkt? Twitter geeft je een kijk in het leven van mensen waar je anders niets of weinig van zou weten. Onbewust zoek je normen en waarden waaraan jij jezelf houdt terug in personen online. Het nadeel daarvan is dat je niet kunt zien hoelang het heeft geduurd of hoeveel moeite het iemand heeft gekost om de persoon te zijn die jij online ziet.

Fear of Missing out

“If you’re checking Twitter a hundred times a day, what are you avoiding doing?”

De quote hierboven uit het artikel van The Atlantic gaf mij stof tot nadenken. Want hoevaak scan je nou eigenlijk je feed zonder dat je er iets nieuws op kunt vinden? Heel vaak. Voel je angst of overweldiging door wat je online ziet? Dan ga je uit instinct juist nog meer online bekijken. We voelen dat we de omgeving moeten ‘scannen’ om onszelf veilig te voelen. Zo deden onze voorouders dat namelijk ook. Grote kans dat je van jezelf weet dat die Twitter of Instagram app veel te vaak wordt geopend, maar je zal maar iets missen toch? Het hoort bij ons als personen om altijd maar op de hoogte te willen zijn van het laatste nieuws en eigenlijk kunnen we het onszelf ook niet kwalijk nemen.

Bevind jij je weleens in de Comparison Trap?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *