L I V I N G

Een leven zonder alcohol

There, I said it. Ik ga je niet vertellen dat ik ook plezier kan maken zonder een druppel gedronken te hebben of een verhaal vertellen over een wilde nacht op Ibiza waarvan ik niets meer weet. Wat ik je wel ga vertellen is precies de reden dat ik er voor kies geen alcohol te drinken. Oh en Ibiza never happened.

Ik ben nu bijna 20 en voor veel mensen hoort drinken er toch een beetje bij, het is een gewoonte geworden en die zijn moeilijk af te leren. Wijntje op de vrijmibo van het werk, biertje in de kroeg, baco op de zaterdag avond, je kent het wel. Wat ik vaak voorbij hoor komen is dat een wijntje erbij zo gezellig is (??) hoe dan. Sinds wanneer bepaald een ingredient in mijn glas drinken de graad van gezelligheid? Want bij een glas wijn of bier is het over de top gezellig en een fles spa zorgt voor een graf stemming? Of begrijp ik het verkeerd.

Als je 15 bent, ben je over het algemeen wat gevoeliger voor de mening van anderen en doe je graag datgene dat de rest ook doet. Toen mijn vriendinnen van dat moment dus op 15 jarige leeftijd masaal aan de alcohol gingen op feestjes, vonden ze dat ik dat ook maar moest doen. Niet dat zij zware alcoholisten waren die iedere avond tot het randje gingen maar ze dronken wel. Na veel aandringen heb ik toen drie slokjes max op en vies dat ik het vond. Het kan er ook aan liggen dat het van die roze troep was waar je tanden bijna van uitvallen maar dat terzijde.

Ik was de oudste van de groep en toen ik 16 werd was het nog legaal alcohol te kopen onder de 18. Toen ik op de ochtend van mijn 16e verjaardag de school binnen liep, en dit weet ik echt nog goed, hoorde ik van verschillende kanten ‘ he nu kun je eindelijk alcohol kopen’ en ‘ vanmiddag even langs gall&gall’. Sorry hoor, maar ik had toen echt geen zin om met mijn ID op mijn hoofd geplakt langs alle supermarkten te gaan en alcohol in te slaan alsof het gratis is zodat iedereen maar kon zien dat yo girl 16 is geworden. Waarom moet dat nu allemaal zo perse dacht ik, tijd zat.

Waarom dan niet vraag je jezelf misschien af. Nou dat is simpel. Ik wil niet de alcohol de schuld hoeven geven van iets dat ik onder invloed gedaan zou kunnen hebben. Er zijn genoeg mensen die zeggen ‘ maar ja ik had gedronken dus maakt niet uit’ als ze iets hebben gedaan dat ze toch liever niet deden. Prima als je het zo voor jezelf kunt verantwoorden en als je daar blij van word moet je het ook zeker doen, maar mij niet gezien. Ik ben graag in control en stop dus liever niet iets in mijn lichaam dat ervoor zorgt dat ik die controle kwijt raak. Zo simpel is het.

Soms vraag ik me af waarom overal een reden voor moet zijn. Waarom moet iedereen de reden weten dat ik geen alcohol drink of geen vlees eet. Maar aan de andere kant, ik wil zelf ook altijd overal de reden achter weten dus heel fair is het niet om dat irritant te vinden. De mensen om mij heen weten inmiddels na zoveel jaar wel dat ze niet meer hoeven te vragen of ik toch geen slokje wil, want nee is nee.

Moraal van het verhaal? Doe lekker wat je zelf wil en laat je niet leiden of beïnvloeden door andere. Beïnvloed worden is niet altijd slecht. Wel als je daardoor iets doet wat je zelf helemaal niet wil of waar je niet achter staat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *