P E R S O N A L

Wat mijn vriendinnen mij hebben geleerd

Nooit ben ik iemand geweest die grote groepen vriendinnen had, op de basisschool had ik een paar goede vriendinnen en toen ik iets ouder werd ook. Ik heb liever een aantal goede vriendinnen dan een grote groep mensen waar je wel mee omgaat, maar waar je als het erop aankomt niets aan hebt. Toen ik jonger was heb ik dat wel gehad, mensen waarvan ik dacht dat het vriendinnen waren maar als er dan iemand beters langskwam, vergaten ze mij meteen. Natuurlijk vond ik dat niet leuk en ik had daar ook wel moeite mee. Naarmate ik ouder werd accepteerde ik dat het nou eenmaal zo is, dat er mensen zijn die eigenlijk met iedereen wel kunnen opschieten en doen alsof ze je beste vriendin zijn als je alleen met hen bent.

Het moment dat ik van de middelbare school af ging merkte ik dat je echt alleen nog maar contact houd met je echt vriendinnen. Mensen waar je van op aan kunt en die je goed kennen. Van mijn vaste groep vriendinnen heb ik veel dingen geleerd en ook al zijn ze allemaal verschillend, ze hebben ook dingen gemeen en ze hebben allemaal hun eigen ‘specialiteit’ waardoor ze voor mij belangrijk zijn. Vandaag vertel ik je erover.

Je hoeft jezelf niet te verantwoorden

Iets dat ik zelf nogal snel doe, is mezelf verantwoorden. Meestal is dat meer richting mezelf, om mezelf ervan te overtuigen dat het goed is wat ik doe. Het is ook helemaal niet nodig tegen iedereen altijd maar uit te leggen waarom je een bepaalde keuze maakt of waarom je iets doet. Door mijn vriendin Loes weet ik dat dat niet nodig is. Als ik haar vertel over een grote keuze die ik heb gemaakt of als er iets anders is, dan weet ik dat ik het niet precies hoef uit te leggen. En als ik het wel uit wil leggen luistert ze, en dat is fijn!

Geef je mening

Ik heb over bijna alles wel een mening maar spreek die vaak niet uit. Als ik thuis ben altijd wel, maar buitenshuis niet. Zelfs niet als ik bij mijn vaste vriendinnen groep ben. Ik weet niet zo goed waarom, maar ik denk dat het komt omdat ik wil dat iedereen het naar zijn zin heeft. De laatste jaren gaat het gelukkig wel een stuk beter en zeg ik vaker wat ik ergens van vind en geef ik mijn mening. Voor een deel heb ik dat geleerd van mijn vriendin Meike. Meike zegt bijna altijd wat ze ergens van vind en heeft een duidelijke mening. Dat vind ik fijn want dan weet je waar je aan toe bent. De laatste tijd probeer ik dat zelf ook te doen, als ik geen zin heb om iets te doen zeg ik het, dat voelt soms niet fijn maar ik weet ook dat het fijn is voor andere als ik eerlijk ben.

Alles komt goed

Ik ben een ontzettende stresskip en denk overal te veel over na. Mijn vriendin Kim is helemaal niet zo, ze is vooral bijna altijd positief. Daar kan ik veel van leren want het liefst ben ik overal ook positief over, terwijl dat in de praktijk meestal niet zo is. Zijn we verkeerd gelopen? Dan is kim degene die zegt dat er ook wel een andere weg zal zijn. Imke is ook bijna altijd positief en moeten we iets plannen?  Dan is zij degene die zegt dat het uiteindelijk wel geregeld komt terwijl ik juist degene ben die het hele schip al ziet stranden. Dat is wel een goede vergelijking. Zij zien wel waar het schip strand en het komt wel goed, ik zie het gestrande schip al helemaal voor me op een onbewoond eiland. Nog iets dat ik niet perse heb geleerd maar wat ik wel heel erg waardeer aan Imke en Kim is dat ze allebei vrolijk zijn en ook de rest willen opvrolijken.

Ik weet nog goed dat ik nadat ik Loes, Meike, Imke en Kim ongeveer twee jaar kende dacht ‘zo is het dus om echte vriendinnen te hebben’.

Met hard werken kom je er

Eigenlijk weet ik dat zelf ook wel en heb ik het zelf ook gemerkt toen ik was blijven zitten in 4 havo. Als je hard werkt komt je er uiteindelijk wel, sommige sneller dan andere. Ik denk dat iets als ‘met hard werken kom je er’ makkelijk te vergeten is. Als ik ergens mee bezig ben en het schiet niet op of ik wil eigenlijk opgeven, dan denk ik niet automatisch, ‘kom op want met hard werken kom je er’. Door mijn vriendinnen Lida en Esmee heb ik weer gezien dat het wel echt zo is. Ik ken ze beide via mijn opleiding en dus nog niet eens een jaar maar ik ga ze volgend jaar echt missen als ik aan een andere opleiding ga beginnen.

Van iedereen met wie je omgaat kun je iets leren, zelfs al vind je diegene helemaal niet aardig. En hoe mooi is dat? Ik ben benieuwd wat mensen dan van mij zouden leren? Er zijn nog veel meer dingen die ik van andere heb geleerd en dat is alleen maar leuk.

Keep you Posted!

2 thoughts on “Wat mijn vriendinnen mij hebben geleerd”

  1. Wat een mooie blog Lynn. Wat mooi dat je van al je vriendinnen de goede eigenschappen ziet en fijn dat je zo blij bent met je vriendinnen. Dat zijn ze vast met jou ook x

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *