T R A V E L S

Kustplaats Arromanches [Frankrijk]

Na een radiostilte van bijna drie weken is het dan eindelijk weer tijd voor een nieuw artikel! Afgelopen zondag vertrok ik voor drie dagen naar Normandië en ook Arromanche was deel van de trip. Het doel van mijn reisje naar Normandië was vooral het bezoeken van een nieuw geopend museum. Dat kan ik in ieder geval van mijn lijstje strepen.

Ik ben inmiddels een stuk of vijf keer in Normandië geweest en Arromanches staat ook iedere keer weer op de planning. Al is het alleen maar om even in de winkeltjes te kijken of langs het strand te lopen. Arromanches is geen stad waar je uren rond kunt lopen en waar vanalles te doen is. Hij hoort echter wel op de lijst met te bezoeken plekken in Normandië.

Geschiedenis van Arromanches

In de Franse regio Normandië en het departement Calvados vind je de gemeente Arromanches-les-Bains, bekend als Arromanches. Veel gebouwen in het stadje zijn historische monumenten, zoals het Grand Hotel en verschillende huizen.

Overblijfselen van de Mulberry haven

Arromanches was een van de belangrijkste doelen van de geallieerden en om hen te voorzien van wapens en munitie werd een kunstmatige haven aangelegd. Tegenwoordig is deze ook bekend als Mulberry haven en het museum dat je vindt langs het strand gaat helemaal over de bouw en het gebruik van de haven. Delen van de haven zijn nog te zien in zee en op het strand.

Nog voor de Tweede Wereldoorlog was Arromanches vooral bekend als badplaats en dorp voor vissers en landbouw arbeiders. Toen de stad nog Arremancia werd genoemd stond een versterkte burcht op de kliffen om aanvallen van zee te zien aankomen.

Aanzicht van ArromanchesAanzicht van ArromanchesMuur schildering

Volg de bordjes Centre Ville en je bevind je al snel in het centrum met restaurantjes en kleine winkeltjes. Bovenop een van de kliffen vind je een 360 graden theater. In een circelvormige zaal wordt door middel van 9 schermen met ieder een eigen luidspreker het verhaal van D-Day vertelt.

In de kleine kustplaats word je overal herrinert aan de oorlogsgeschiedenis van het gebied. De foto hierboven deelde ik vorig jaar na mijn bezoek aan de regio schaamteloos op al mijn Social Media kanalen. Dit keer maakte ik geen foto. Ik kan je wel vertellen dat de motor inmiddels tegen een andere paal staat en er niet meer zo goed onderhouden uitziet.

Wanneer mijn volgende bezoek aan Arromanche plaats zal vinden? Geen idee maar dat die keer er komt is zeker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *