T R A V E L S

De leukste steden in Zuid Frankrijk

Zuid Frankrijk is de plek waar we ieder jaar weer met een volle auto heen reden en waar ik uren heb gezwommen, aan het strand heb gelegen en tientallen boeken heb gelezen. Kortom, ik ben heel vaak in Zuid Frankrijk geweest. En hoewel ik hou van de Zuid Franse cultuur die je overal voelt als je er rond loopt, ik wil meer zien dan alleen Frankrijk en heb genoeg campings gezien voor de rest van mijn leven. Dit jaar ga ik dan ook voor het eerst naar een ander land tijdens de zomervakantie dan Frankrijk of Nederland en om het een beetje af te sluiten besloot ik een artikel te schrijven met alle top steden in het Zuiden van Frankrijk. Klaar? Let’s go!

St. Tropez // Provence-Alpes-Côte d’Azur

Al jaren wilde ik graag een keer naar St. Tropez. Je hoort er zo veel verhalen over dat je het gewoon gezien moet hebben, tenminste dat vond ik. Het was leuk en ik vind het nog steeds heel tof dat ik er ben geweest maar ik zou er niet nog vaker heen hoeven. Wat je er ziet, in het hoogseizoen, zijn veel mensen, grote boten, dure auto’s en dure winkels. Wij konden vanaf het stadje waar wij verbleven St. Tropez aan de andere kant van de zee zien liggen en bijna de hele weg langs de kust stonden we in de file. Als je van plan bent St. Tropez te bezoeken, vertrek dan op tijd.

Avignon // Provence-Alpes-Côte d’Azur

Sur le pont d’Avignon (Op de brug van Avignon)

On y danse, on y danse (daar danst men, daar danst men)

Sur le pont d’Avignon (Op de brug van Avignon)

On y danse tous en rond. (daar danst men in het rond)

Pont Saint-Bénézet staat nu vooral bekend als Pont d’Avignon en werd volgens verhalen gebouwd door de herdersjongen Bénézet. Hij kreeg in een droom van een engel de opdracht een brug te bouwen. Dat deed hij niet alleen, dorpsbewoners hadden namelijk dezelfde opdracht gekregen van de engel. De mensen dansten later onder de brug en daar is het wereldberoemde liedje door ontstaan. Het moet dus eigenlijk zijn sous le pont, onder de brug.

Nîmes  // Languedoc-Roussillon

Nîmes was in de Romeinse tijd een belangrijke stad en dat zie je er nog duidelijk terug. De arena van Nîmes is geïnspireerd op het colosseum in Rome en wordt gezien als het best bewaarde amfitheater en bood plaats aan 24.000 toeschouwers. Nîmes is een stad bomvol cultuur en wordt ook wel omschreven als Rome in het klein. De Maison Carree in Nîmes is ook het bezoeken waard, dat is namelijk de best bewaarde Tempel op het grond gebied van het vroegere Romeinse Rijk.

Carcassonne // Languedoc-Roussillon

Nog steeds vind ik Carcassonne een van de leukste plekken in Frankrijk. Carcassonne staat op de Werelderfgoedlijst en bestaat uit twee delen. De middeleeuwse Cité en de benedenstad. Beide de moeite waard om te bezoeken maar vooral de Cité is tof. Het lijkt echt alsof je een middeleeuwse stad binnen loopt. Er wonen bijna geen mensen meer in de stad door de vele toeristen die Carcassonne trekt, maar alle oude woningen zijn nu winkeltjes en restaurantjes geworden. Heb je de kans Carcassonne te bezoeken op 14 juli? Doe dat dan zeker, dat is namelijk een Franse feestdag en dan is er spectaculair vuurwerk te zien in de stad.

Montpellier // Languedoc-Roussillon

Montpellier hoort bij de grootste steden van Frankrijk maar is wel de enige grote stad in het Zuiden zonder Griekse of Romeinse geschiedenis. Montpellier bestond origineel uit twee kleine stadjes die werden samengevoegd met een muur er om heen om zichzelf te beschermen tegen plunderingen door piraten. Er werd een paleis gebouwd en de vesting werd Montpellier genoemd. De stad heeft nog steeds een middeleeuws karakter en misschien wel de belangrijkste plek in de stad is Place de la Comédie, waar ook de bekende Opera is gevestigd. Er is ook een groot winkel centrum te vinden met veel bekende Franse winkels maar ook kleine winkeltjes die je nergens anders vind.

Cap d’agde Boulevard // Languedoc-Roussillon

Hoe vaak zal ik wel niet in Cap d’agde zijn geweest, ik vraag het me af. Er is niet heel veel te zien maar het gaat vooral om de boulevard die iedereen bezoekt. Aan de ene kant liggen grote boten en aan de andere kant vind je talloze restaurantjes en kleine winkels. Je kunt het een beetje vergelijken met St. Tropez maar dan de goedkopere versie. Wel heel leuk om te bezoeken en neer te ploffen op een van de vele terrasjes in de zon.

Ik heb veel steden in het Zuiden van Frankrijk al gezien en de meeste steden lijken een beetje op elkaar. De steden hierboven zijn wat mij betreft het leukst om te bezoeken.

Keep you Posted!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *