T R A V E L S

Normandië; Een route langs de invasiestranden

Normandië is niet alleen bekend van de Camembert, als ultieme plek voor vissers of waar na regen nog meer regen komt. Veel mensen denken ook meteen aan de Tweede Wereldoorlog als ze iets horen over Normandië, en terecht! Een reis naar Normandië hoort erbij als je ook maar een beetje geïnteresseerd bent in alles dat met de Tweede Wereldoorlog te maken heeft. Ook als je er helemaal niet zoveel van weet is het een aanrader naar het westen van Frankrijk af te reizen. Waar begin je nou als je een bezoek brengt aan deze plek met zoveel geschiedenis? Hier dus!

Waarom Normandië?

Je vraagt je misschien af waarom Normandië vaak zo centraal staat in verhalen of docu’s over het einde van de Tweede Wereldoorlog. Nou dat is precies hierom. Normandië is de plek waar op 6 juni 1944 de geallieerden het Kanaal tussen Engeland en Frankrijk overstaken om in de maanden erna een einde te maken aan de oorlog. Nu, jaren later, kun je de landingsstranden en musea die als paddestoelen uit de grond schieten bezoeken om zo een glimp op te vangen van hoe het toen moet zijn geweest.

De stranden waar 70 jaar geleden zo ontzettend veel gebeurde hebben allemaal een codenaam. Vaak benoemd door een generaal die dat stuk strand voor zijn rekening nam.

Utah Beach

Higgins MonumentUtah Beach
Het strand bij Sainte-Marie-du-Mont kreeg van de Britse Generaal Montgomery de naam Utah beach. Hier vind je Utah Beach|Musée du Débarquement waar je te zien krijgt wat er allemaal gebeurde op D-Day. Je vindt er voertuigen en vliegtuigen die tijdens de bevrijding zijn gebruikt.

Utah Beach D-Day Museum
50480 Sainte-Marie-Du-Mont

Saint Mere Eglise Soldaat aan de kerktoren


Ben je vooral benieuwd naar de bevrijding door Amerikaanse parachutisten? Dan is Sainte-Mère-Église interessant, je vindt hier namelijk het Airborne museum. Het stadje is verder ook bekend door de parachutist John Steele die met zijn parachute bleef hangen aan de kerktoren en zich twee uur lang stil hield en hierdoor bleef leven. Op de foto hierboven zie je de pop die ze jaren later aan de kerktoren hebben gehangen als herdenking.

Airborne Museum
14 rue Eisenhower
50480 Sainte-Mère-Eglise

Batterij van Azeville


De Batterij van Azeville vind je ook in de buurt van Utah Beach en je kunt hier de oude gangenstelsels nog bezoeken. Omdat de Kazematten van Azeville midden in weilanden liggen zijn ze tijdens de oorlog van schilderingen voorzien die er deels nog steeds op staan. De Batterij van Azeville werd zwaar verdedigd door de Duitsers en dus moesten de Amerikanen via een andere kant aanvallen. De U.S.S Nevada, een schip van de Amerikanen vuurde een granaat op een van de bunkers en kwam precies door de opening heen. Door de druk en warmte van de granaat ontplofte het kanon plus de hele inhoud van de bunker. De granaat ontplofte niet maar maakte wel een enorm gat in de muur van de bunker dat nu ook nog te zien is.

Azeville Battery
La Rue
50310 Azeville

Omaha Beach

American Cemetary
Het volgende strand is Omaha en wordt ook wel Bloody Omaha genoemd omdat de Amerikaanse troepen hier zware verliezen leden. Hier vind je het Normandy American Cemetery and Memorial, een stukje Amerikaans grondgebied op Franse bodem. Hier staan de 9.387 witte kruizen naast elkaar in strakke rijen van Amerikaanse gesneuvelde soldaten.

Normandy American Cemetery
American Cemetery 
14710 Colleville-sur-Mer

Als je een bezoek brengt aan de Amerikaanse begraafplaats, rijdt dan ook even langs het Overlord museum dat je vindt door aan de andere kant van de rotonde de afslag te nemen. Er zijn vooral voertuigen en bezittingen van soldaten te zien in het relatief kleine museum.

Rond-point d’accès du Cimetière Américain
Lotissement Omaha Center
F-14710 Colleville sur Mer

Point du hoc
Point du hoc
Tussen Omaha en Utah vind je Point du Hoc. Een klif die 30 meter boven een kiezelstrand uitsteekt bij het plaatsje Saint-Pierre-du-Mont. Point du Hoc lijkt vandaag de dag een soort maanlandschap door beschietingen van de geallieerden. Op een van de nog overgebleven bunkers is een monument te vinden in de vorm van een naald, het Pointe du Hoc Federal Monument.

Pointe du Hoc Ranger Monument
14450 Cricqueville-en-Bessin

Juno Beach

Het eerste huis in Frankrijk dat werd bevrijd door troepen die geland waren in zee heet nu Canada House – Maison des Canadiens. In de eerste minuten van de geallieerden invasie zijn hier ontzettend veel Canadezen gesneuveld.

Canada House
Promenade de Francais/ Place du 6 juin
Bernieres-sur-Mer

Juno Beach is verbonden met de Canadezen, zij namen dit gedeelde voor hun rekening en het Juno Beach Centre museum is hier helemaal aan gewijd.

Juno Beach Centre
Voie des Français Libres, BP 104
14470 Courseulles-sur-Mer, France

Gold Beach

Arromanches
Midden tussen al de landingsstranden ligt Gold Beach. Bij Arromanches vind je overblijfselen van een kunstmatige haven, meteen na D-Day aangelegd door de Engelsen. Bij Saint-Laurent-Sur-Mer lag ook zo’n haven maar daar is niets van over gebleven. Beide havens samen hadden de codenaam Mulberry en worden nu ook wel Mulberry havens genoemd. In het kustplaatsje Arromanches kun je ook een bezoek brengen aan Musée du Débarquement waar aandacht wordt besteed aan de plannen en bouw van de haven.

Na een korte klim kun je ook Arromanches 360 bezoeken. Een 360 bioscoop waar een paar keer per dag een film wordt tentoongesteld over de Slag om Normandië.

Musée du Débarquement
Place du 6 Juin
14117 Arromanches-Les-Bains

Longues sur Mere
De kustbatterij bij Longues-Sur-Mer is niet uniek in zijn soort, er zijn langs de Atlantikwall nog genoeg goed bewaarde batterijen van de Duitse Wehrmacht te vinden. Het verschil is alleen dat bij de kustbatterij bij Longues de kanonnen nog op hun plaats staan. Driehonderd meter voor de geschutsbunkers staat de commandopost waar je ook in kunt. De kustbatterij bij Longues is in record tempo uit de grond gestampt, hij bevond zich namelijk in het midden van een mogelijke aanval door de geallieerden.

Kustbatterij bij Longues-Sur-Mer
14400 Longues-sur-Mer

Sword Beach

Pegasus bridge
Pegasus Bridge
Ben je in de buurt van Sword, bezoek dan de Pegasus Bridge en het museum dat erbij hoort. De brug, met als originele naam Bénouville-brug, moest door de Britten veroverd worden nog voor D-Day tijdens operatie Deadstick. De originele brug staat er niet meer, maar het nieuwe bouwwerk is wel in dezelfde stijl en vorm als zijn voorganger gemaakt. Het museum heeft als thema de mannen van de 6th Airborne Division en wat zij voor de vrijheid hebben gedaan op 6 juni 1944 en de dagen daarna.

Musée Mémorial Pegasus
Avenue du Major HowardBP n°2
14860 RANVILLE

Overig

In het dorpje Creully staat een kasteel waar de BBC zijn radio station had in 1944 en waar nu een museum van is gemaakt. Vooral als je bent geïnteresseerd in radio of communicatie is dit zeker een aanrader. In het museum staat allerlei oude radio en communicatie apparatuur tentoongesteld.

Château Fort de Creully
30 place Paillaud
14480 Creully Sur Seulles

Als je eenmaal rondrijdt over de smalle wegen en straten van Normandië, zul je snel genoeg ook andere monumenten, musea en bunkers tegenkomen die misschien wel het bezoeken waard zijn. Heb je de kans Normandië te bezoeken rond of op 6 juni, doe dat dan. Het is overal dan wel een stuk drukker maar er zijn tal van extra activiteiten en bezienswaardigheden rond die datum.

Ben jij al ooit naar Normandië geweest, of wil je zeker nog een keer gaan? Zo ja, wat zijn nog meer aanraders? Let me know!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *